maandag 16 november 2009

Nieuwbouw!




(Veel mensen kijken naar dit bericht. Dat is fijn als je het leuk of interessant vindt. Het is minder fijn als je denkt dat dit het huisje in het bos is, want dat is het niet. Daarvoor moet je naar de fotoseries kijken die je bovenaan kunt aanklikken.)

Op de plek waar vanuit het oude dorp Aalden de Koemarsendrift samenkomt met de Aelder hooghe en rechts afbuigt langs de rand van het dal van de Aalderstroom, hebben ze een nieuw huis gebouwd. Dat is iets bijzonders. Die kant van Aalden wordt niet voor niets Oud Aalden genoemd. Grotendeels staan er boerderijen van honderd of meer jaar oud. In de richting van de Aalderstroom is het wat bosachtig met een villa en een voormalig wittekruisgebouwtje (of zoiets) uit de jaren '50. Sindsdien is er nauwelijks wat bij gebouwd (afgezien van de hal waar de supermarkt in zit).


En daar aan het eind, helemaal aan de rand van het dorp, staat nu een hypermoderne villa in regionalistische stijl (tenminste, ik meen dat dat tegenwoordig zo heet): een stijl die met gebruikmaking van streekkenmerken een eigen vorm zoekt. Hier vallen vooral de wanden van hout en zwerfkeitjes in het oog. Die keitjes zijn verwerkt in aantallen die je niet zomaar tegenkomt als je een gat in het bos graaft, dus die zullen wel van elders zijn aangevoerd, maar alla. Is het mooi? Ik vind van wel. Het is in ieder geval een bouwwerk waar aandacht en creativiteit aan is besteed, iets wat je van het wijkje aan de noordkant van Aalden niet kunt zeggen. Ik vind dat mooi. Als we dan toch het land vol moeten bouwen met nieuwbouw, laten we dan op zijn minst ons best doen.

Geen opmerkingen: